Nieuwsbrief voor professionals

Uitgave 92 - 12 mei 2020
In deze nieuwsbrief:
  Noodfonds Welzijn
  Extra aandacht voor zwangeren tijdens de coronacrisis
  Coronatest personeel zorg, onderwijs, opvang en sport
  Geldkrant met advies bij minder inkomen
  Jeugdhulp bedankt!
  Mantelfoon 24/7 bereikbaar voor hulp aan mantelzorgers
  Fitknip zoekt Rotterdammers om gezondheidsapps te testen
  Wat doet team Detentie & Re-integratie?
  Wijziging: griffiekosten nu bij eerste nota bewindvoerder
Handige links

Zorgdichtbij

GGD Rotterdam-Rijnmond

Centrum voor Jeugd en Gezin

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave voor professionals in de zorg, welzijn, jeugd en ondersteuning. Gemaakt door: gemeente Rotterdam, cluster Maatschappelijke Ontwikkeling.

Vragen of suggesties? Mail naar de redactie.

 

Wijziging: griffiekosten nu bij eerste nota bewindvoerder

Wijziging: griffiekosten nu bij eerste nota bewindvoerder
Griffiekosten worden vanaf nu meegenomen bij de eerste nota van de bewindvoerder.

Het probleem
De aanvraag voor de bijzondere bijstand bracht een probleem met zich mee: de bewindvoerder kon die aanvraag pas doen na de officiële aanstelling. En na een eerste inventarisatie van de boedel gemaakt te hebben. Dit alles duurt over het algemeen langer dan drie maanden. Dit terwijl het beleid van de gemeente is dat een nota waar bijzondere bijstand voor wordt aangevraagd, niet ouder dan drie maanden mag zijn. Gevolg: de betrokkene heeft er direct een schuld bij.

De oplossing: uitvoeringsregels aangepast
De gemeente heeft besloten de uitvoeringsregels aan te passen. In de uitvoeringsregels komt nu te staan dat de nota van de griffiekosten hoort bij de eerste nota van de bewindvoerder. In de praktijk betekent dit dat de griffiekosten nu een standaard onderdeel zijn van de kosten van bewindvoering.  En dat ze om die reden worden meegenomen met de aanvraag voor bijzondere bijstand voor de kosten van bewindvoering.

Dien de nota op tijd in, om afwijzing te voorkomen
De kosten mogen niet ouder zijn dan een half jaar. Dit betekent dat als de nota ouder is dan een half jaar, deze wordt afgewezen.

Het algemene beleid wijzigt niet. Er kan alleen bijzondere bijstand worden aangevraagd voor nota’s die niet ouder zijn dan 3 maanden. Alleen in het specifieke geval van de eerste nota inclusief griffiekosten, wordt nu dus een uitzondering gemaakt in de uitvoeringsregels.