Nieuwsbrief voor professionals

Editie 01, 15 april 2016
In deze nieuwsbrief:
  Eerste editie nieuwsbrief
  Stevige start in de startblokken
  Programma Rotterdamse Risicojongeren 2016-2020
  TopOuders van Zuid
  Stichting Ouders010: voor goed Rotterdams onderwijs
  Incidenten: liever melden dan improviseren
  Toezichthouders Wmo voor Rotterdam-Rijnmond
  Ruim 35.000 ouderen krijgen dit jaar een huisbezoek
  Langer thuis met dementie
  Aanpak Verborgen vrouwen in Rotterdam
  Werkt uw organisatie al met de meldcode?
  Keurmerk huiselijk geweld en kindermishandeling
  Gezocht: bedrijven voor aanpak huiselijk geweld
  Meldcode voor docenten hbo- en mbo-opleidingen
  Gunningen regeling Verbinden huisartsenzorg en welzijn
  Ggz-consulent nuttige schakel wijkteam en huisarts
  Wat doet VraagWijzer?
  Tegoed op Rotterdampas voor jeugd en AOW’ers
Handige links

Zorgdichtbij

GGD Rotterdam-Rijnmond

Centrum voor Jeugd en Gezin

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave voor professionals in de zorg, welzijn, jeugd en ondersteuning. Gemaakt door: gemeente Rotterdam, cluster Maatschappelijke Ontwikkeling.

Vragen of suggesties? Mail naar de redactie.

 

Toezichthouders Wmo voor Rotterdam-Rijnmond

Toezichthouders Wmo voor Rotterdam-Rijnmond
Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het organiseren van ondersteuning en zorg op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Zij hebben daarbij ook de taak gekregen om het toezicht op de kwaliteit van de Wmo te regelen. Rotterdam-Rijnmond heeft dat regionaal georganiseerd.

Toezichthouders controleren zorginstellingen waar gemeenten een contract mee hebben, aanbieders die zorg aan cliënten met een persoonsgebonden budget bieden en de ondersteuning en zorg die de gemeenten zelf in het kader van de Wmo organiseren. De toezichthouders doen onderzoek naar de kwaliteit van zorg. Zij doen dit naar aanleiding van calamiteiten die hebben plaatsgevonden. Zorgaanbieders en gemeenten zijn verplicht om calamiteiten te melden.

Werkbezoeken
Daarnaast doen de toezichthouders geplande onderzoeken, gericht op het toetsen van kwaliteit. Hiervoor gaan ze op werkbezoek. Naar verwachting leggen de toezichthouders Wmo dit jaar zo’n zeventig bezoeken in de regio af. De taken van de toezichthouders Wmo worden beschreven in een zogenoemd regionaal toetsingskader, dat door betrokken gemeenten, professionals en cliëntvertegenwoordigers is ontwikkeld en eind april wordt vastgesteld.

Regionaal georganiseerd
De gemeentebesturen in de regio hebben Rotterdam gevraagd om het toezicht regionaal te organiseren. Dat komt de kwaliteit en efficiency ten goede. Dit geldt voor de bij de GGD-Rotterdam-Rijnmond aangesloten gemeenten (met uitzondering van de gemeente Lansingerland). Het gaat om de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.

Contact, melden en vragen
Zorgprofessionals en medewerkers van de gemeente kunnen vanaf 1 april 2016 calamiteiten binnen de gemeente Rotterdam melden bij het Incidentenloket. Meer informatie daarover vind u op de website van de gemeente Rotterdam. Voor vragen over het Wmo-toezicht of overleg naar aanleiding van calamiteiten, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de toezichthouders:

  • Jacqueline Kabel (06-22678496)
  • Claudia Weeber (06-126 299 81)
  • Per 1 juli start Muzaffer Yuksekyildiz als de derde toezichthouder.