Nieuwsbrief voor professionals

Editie 01, 15 april 2016
In deze nieuwsbrief:
  Eerste editie nieuwsbrief
  Stevige start in de startblokken
  Programma Rotterdamse Risicojongeren 2016-2020
  TopOuders van Zuid
  Stichting Ouders010: voor goed Rotterdams onderwijs
  Incidenten: liever melden dan improviseren
  Toezichthouders Wmo voor Rotterdam-Rijnmond
  Ruim 35.000 ouderen krijgen dit jaar een huisbezoek
  Langer thuis met dementie
  Aanpak Verborgen vrouwen in Rotterdam
  Werkt uw organisatie al met de meldcode?
  Keurmerk huiselijk geweld en kindermishandeling
  Gezocht: bedrijven voor aanpak huiselijk geweld
  Meldcode voor docenten hbo- en mbo-opleidingen
  Gunningen regeling Verbinden huisartsenzorg en welzijn
  Ggz-consulent nuttige schakel wijkteam en huisarts
  Wat doet VraagWijzer?
  Tegoed op Rotterdampas voor jeugd en AOW’ers
Handige links

Zorgdichtbij

GGD Rotterdam-Rijnmond

Centrum voor Jeugd en Gezin

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave voor professionals in de zorg, welzijn, jeugd en ondersteuning. Gemaakt door: gemeente Rotterdam, cluster Maatschappelijke Ontwikkeling.

Vragen of suggesties? Mail naar de redactie.

 

Ruim 35.000 ouderen krijgen dit jaar een huisbezoek

Ruim 35.000 ouderen krijgen dit jaar een huisbezoek
Met de start van de eenzaamheidscampagne zijn ook de huisbezoeken aan 75-plussers van start gegaan. Dit jaar worden ongeveer 35.000 ouderen in de stad benaderd voor een bezoek.

Met de 35.000 huisbezoeken worden wensen van ouderen in kaart gebracht en zorgwekkende situaties tijdig gesignaleerd. Getrainde vrijwilligers, waar onder 400 studenten van de Hogeschool Rotterdam, leggen de eerste bezoeken af. Welzijnsorganisaties, het wijkteam en andere instellingen in de wijk zorgen voor opvolging als hulp en ondersteuning nodig blijkt. De 75-plussers ontvangen tijdens het bezoek een wijkgids met allerlei informatie over activiteiten en ondersteuning in de wijk. De huisbezoeken worden deels door de gemeente Rotterdam georganiseerd en deels door de welzijnsinstellingen in de stad.

Netwerkbijeenkomsten in de wijken
In de eerste helft van 2016 is de gemeente actief in zeven accentwijken: Feijenoord, Bospolder, Spangen, Bloemhof, Schiebroek, Provenierswijk en Zuidwijk. Dit zijn wijken waar de eenzaamheid onder ouderen hoger is dan in de rest van Rotterdam. In deze wijken organiseert de gemeente netwerkbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten hebben tot doel om samen met professionals, bewoners en vrijwilligers te inventariseren welke bijdrage zij kunnen leveren in de strijd tegen eenzaamheid.

Meer informatie
De eenzaamheidscampagne roept Rotterdammers op om iets voor een ander te doen: een praatje maken, een boodschap doen of samen koffie drinken. Een kleine moeite kan mensen al veel goed doen. Op deze manier kunnen bewoners een bijdrage leveren aan het bestrijden van eenzaamheid. Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/iklaatjenietalleen