Nieuwsbrief voor professionals

Uitgave 83 - 12 december 2019
In deze nieuwsbrief:
  Tijdbesparing aanvraag bijzondere bijstand bewindvoering
  Landelijke wijziging tarieven bewindvoering
  Songfestivalkaarten voor Rotterdammers met laag inkomen
  Rotterdam en partners presenteren Gezond010: het akkoord
  Ondersteuning mantelzorg verandert
Handige links

Zorgdichtbij

GGD Rotterdam-Rijnmond

Centrum voor Jeugd en Gezin

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave voor professionals in de zorg, welzijn, jeugd en ondersteuning. Gemaakt door: gemeente Rotterdam, cluster Maatschappelijke Ontwikkeling.

Vragen of suggesties? Mail naar de redactie.

 

Rotterdam en partners presenteren Gezond010: het akkoord

Rotterdam en partners presenteren Gezond010: het akkoord
De gezondheidsverschillen tussen Rotterdammers zijn te groot. Dat móét anders. Rotterdam zet zich hier samen met meer dan 80 partners voor in. Om zo elke Rotterdammer een stap dichter bij een gezonde leefstijl te brengen.

Kijk hier voor een korte video over Gezond010: het akkoord.

Een greep uit de cijfers: een ongezonde leefstijl (roken, ongezonde voeding, onvoldoende bewegen en alcoholgebruik) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste veroorzaker van ziekte. Roken is hiervan de belangrijkste oorzaak. Ruim 1 op de 4 Rotterdamse volwassenen rookt. De helft van de volwassenen en een kwart van de kinderen in Rotterdam is te zwaar. Het aantal Rotterdammers met depressieve klachten blijft toenemen.

Zelfzorg
Wethouder De Langen: ‘De cijfers zijn zorgwekkend, bijna de helft van de volwassenen in Rotterdam heeft overgewicht. Door onder andere in te zetten op beperkende maatregelen, kan de balans in de voedselomgeving hersteld worden. Gezond voedsel moet een eerlijke kans krijgen. Ook gaan we aan de slag met de mogelijkheden van zelfzorg, want de digitalisering biedt prachtige kansen. Apps die er zijn gaan verder dan het checken of je voldoende beweegt, het gaat ook over het monitoren van stress en het verbeteren van slaapritme. Uit effectonderzoek naar de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC) blijkt dat 62% van de gebruikers actief aan de slag gaat met zijn/haar gezondheid. Daarom willen we de Persoonlijke Gezondheidscheck in heel Rotterdam inzetten’.

Wetenschap
Weten wat werkt, inzicht krijgen in effect en impact om middelen effectief in te zetten en resultaat te bereiken. Wetenschappelijke onderbouwing is een belangrijk onderdeel van het akkoord. Juist omdat zoveel thema’s direct en indirect van invloed zijn op onze gezondheid, bijvoorbeeld armoede, opleiding, stress en de woonomgeving. Want gezondheid gaat over meer dan ‘niet ziek zijn’, het gaat ook over hoe men zich voelt om zo gezonde keuzes te kunnen maken.

Preventieakkoord
Geïnspireerd op het Nationaal Preventieakkoord, waar roken, overgewicht en alcohol centraal staan, heeft Rotterdam dit samen met meer dan 80 partners verder uitgewerkt in Gezond010: het akkoord. Gezond 010: het akkoord gaat over vier sporen: een gezonde omgeving, een wijkpreventieketen, een gezonde basis en de houding en vaardigheden van Rotterdammers. Via deze wegen willen Rotterdammers een stap dichter bij een gezonde leefstijl brengen. 

Netwerk gezond010
De uitdagingen waar Rotterdam voor staat zijn groot. De afgelopen jaren lieten zien dat de samenwerking tussen bedrijfsleven, non-profit organisaties en gemeente succesvol is. We bouwen voort op die gemeenschappelijke inzet, want door de krachten te bundelen moet het verschil gemaakt worden. Met meer dan 80 actieve partners is er de slagkracht om de stad letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen.

Bekijk Gezond010: het akkoord op www.gezond010.nl