Nieuwsbrief voor professionals

Uitgave 87 - 27 februari 2020
In deze nieuwsbrief:
  Logeerhuis de Buren genomineerd voor Nationale Vrijwilligersprijs
  Mantelzorgsteunpunt in mei van start
  Meld gezinnen aan voor Fitte Families
  Nieuw maatwerkboek voor de aanpak van sociaal isolement bij ouderen
  Bachir werkt bij het Erasmus MC: lees het in de 010werkt
  Survivors laten stem horen in slagwerk
  Koen van Dijk nieuwe directeur-voorzitter van de Brede Raad 010
Handige links

Zorgdichtbij

GGD Rotterdam-Rijnmond

Centrum voor Jeugd en Gezin

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave voor professionals in de zorg, welzijn, jeugd en ondersteuning. Gemaakt door: gemeente Rotterdam, cluster Maatschappelijke Ontwikkeling.

Vragen of suggesties? Mail naar de redactie.

 

Nieuw maatwerkboek voor de aanpak van sociaal isolement bij ouderen

Nieuw maatwerkboek voor de aanpak van sociaal isolement bij ouderen
Tijdens de Kom Erbij Conferentie van 20 februari 2020 ontving wethouder Sven de Langen een werkboek met een aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement bij ouderen. Het biedt professionals handvatten om maatwerk te leveren bij deze maatschappelijke kwestie.

Uit onderzoek blijkt dat veel van de eenzame Rotterdamse ouderen een kleine sociale kring of zelfs helemaal geen sociale contacten hebben. Maar liefst 62 procent van de Rotterdamse 65-plussers kampt met eenzaamheid. Rotterdamse ouderen hebben vaak het gevoel er alleen voor te staan. Om dit probleem aan te pakken hebben experts op het gebied van eenzaamheid onder ouderen een nieuw maatwerkboek ontwikkeld: 'Interventieprofielen voor de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement bij ouderen'.

Acht profielen met passende interventies
Het werkboek beschrijft acht profielen van mensen die eenzaam of sociaal geïsoleerd zijn. Ieder profiel wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en passende interventies. Dit werkboek werd gepubliceerd door Coalitie Erbij Rotterdam in samenwerking met gemeente Rotterdam en de Universiteit voor Humanistiek.

Auteurs Anja Machielse – hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid – en Janneke Ariaans – ouderenmaatschappelijkwerker – overhandigden het eerste exemplaar aan wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport). Maar liefst 200 professionals, onderzoekers en beleidsmakers waren aanwezig tijdens dit bijzondere moment.

Over Coalitie Erbij Rotterdam
Coalitie Erbij Rotterdam telt ruim 80 partnerorganisaties. Iedere organisatie draagt op haar eigen manier bij aan de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement. Het is een combinatie van wetenschappelijk onderzoek, gemeentelijke beleid en een praktische aanpak. Van leerzame workshops voor professionals, tot actieve uitjes en gezellige etentjes waar eenzame Rotterdammers samenkomen: de havenstad is niet voor niets dé koploper in de aanpak van dit taboe.   

Het werkboekje
Het werkboekje is te bestellen via: info@coalitieerbijrotterdam.nl. Aan de hand van dit boekje biedt Coalitie Erbij Rotterdam trainingen aan om met de interventieprofielen aan het werk te gaan.